Aad Holkamp » Dubbelzinnig

Dubbelzinnig

DUBBELZINNIG KUNSTENAARSPORTRETTEN

Aad Holkamp toont zich in zijn serie kunstenaarsportretten ´Dubbelzinnig´ als de ´regisseur van de toeval´. Het regisseren van het verrassende en het kader waarbinnen hij het toevallige vastlegt, zit zowel in de wijze waarop hij portretten fotografeert als in de techniek waar hij zich van bedient. Zich het prettigst voelend in de rol van toeschouwer legt hij kunstenaars in hun omgeving vast.

Er wordt een leven zichtbaar. De combinatie, van dat wat ons drijft en wat ons leven bepaalt, de macht van het onderbewuste, is juist bij de kunstenaar van kracht. Hun passie tot creëren, de noodzaak daarvan, is sterker dan hun keuze dit te laten. De kunstenaar heeft geen keuze en is veroordeeld tot vrijheid. De kunstenaar zal deze drang sublimeren. Het is deze hartstocht die Aad Holkamp inspireert en in zijn werk verbeeldt. Het is in de geest, onder de vele lagen van de geest van de kunstenaar kijken, intuïtief zoeken naar hun levensverhaal in hun omgeving, de sfeer van deze vastleggen. Razendsnel, zonder nadenken, onbewust maar doeltreffend te werk gaan. Met een analoge camera wordt de leef en werkomgeving vastgelegd in een aantal beelden, het rolletje teruggedraaid en de kunstenaar aan zijn lot overgelaten voor veelal een witte muur, waar het rolletje nogmaals wordt volgeschoten. De resultaten zijn verbazingwekkend en in een aantal gevallen verbijsterend. Beelden over elkaar heen geschoten, creëren door toeval samen weer een andersoortige betekenis op een ander niveau. De verdubbeling opent een deur naar het gebied van oneindige betekenissen: de deur naar het onderbewuste. De beelden leggen op deze wijze een enorme dichtheid aan betekenissen bloot. Verknipte beelden worden zichtbaar. Verknipt in betekenis, verknipt in tijd. Het is een kijkje in de wereld van de droom, waar betekenissen, tijd en ruimte een ander soort wetmatigheden volgen, die we nooit na kunnen vertellen in onze bewuste taal. Die daardoor altijd ongrijpbaar zullen blijven voor ons bewustzijn, maar de ervaring ervan kennen we nog, herinneren we ons nog en herkennen we nog. Het is deze waarheid, de waarheid die verborgen blijft in heldere beelden, die hij ons in zijn dwingende beelden toont. De serie van Sam Middleton laat op een prachtige wijze de verkniptheid zien. De kracht en de betekenis ervan. Middleton verwordt zelf tot een collage, een enorme drukte wordt gecomponeerd door het ritme van de vormen. Zowel Middleton als zijn werk en omgeving zijn totaal in elkaar verweven. Het is zo zichtbaar in de portretten dat Middleton en jazz verweven zijn. Is dat toeval? Het is in ieder geval waar. Kerre de Graaf komt tot zijn recht door één te worden met zijn schilderijen. De plasticiteit van een aantal werken vult zijn gelaat op, en andersom. Als ook de ruimte van zijn werk opgaat in de contouren van zijn profiel. Is dat toeval? Het is in ieder geval waar. Uit de hals van Miep van Riessen doemt haar grote inspirator op. Is dat toeval? In ieder geval waar.

De foto´s laten veelal iets duisters, iets bizars, zien. Is dat toeval? In ieder geval waar. De serie nodigt uit tot kijken. Tot nog eens kijken. Tot experimenteren in het kijken. Tot duiden en betekenissen geven, die komen, verdwijnen, in elkaar verstrikt raken en toch tegelijkertijd een eenheid blijven vormen doordat het een leven van één persoon betreft, het leven van een kunstenaar. En toch, het gevoel blijft je beklijven dat je die onderstroom, die een ieder van ons drijft, kunt omarmen en er kunt laten zijn in je leven, je mee kunt laten drijven en zo vrijer kunt zijn door te accepteren dat je zo vrij niet bent. Het werk van Aad Holkamp laat zijn hartstocht voor hartstocht zien. Het toont zijn inspiratie voor en door een ander zijn inspiratie. Het lukt hem beelden vast te leggen die blijvend intrigeren. Oneindig dubbel en daarin oneindig zinnig zijn. Is dat toeval? In ieder geval waar. Mi-Hyun Sook

 

Reageren?

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Escape 3

mixed media laserprint / acryl  70 x 110 cm

Eindhoven

mixed media collage designweek Eindhoven 80 x 110 cm

Clara

Recycling oude portretten tot een collage

Londen 2017

Londen 2017 1

Ponti 2016

16 x A3 printen

Antwerpen 2016

Herfst

Expo Watertoren Alkmaar

Ondraaglijke lichtheid van water

 

De Noord-Holland Biënnale is een tweejaarlijkse manifestatie die kunst wil verbinden met de Noord-Hollandse samenleving. Dit jaar wordt op 8 en 9 oktober teruggekeken op de watersnood van 1916 waarbij vele delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan. Stichting ZOOK (Hedendaagse kunstprojecten op bijzondere locaties) sluit aan bij de Noord-Holland Biënnale met de presentatie van de groepstentoonstelling ‘De ondraaglijke lichtheid van water’ in de Clafis-Watertoren van Alkmaar. Zeven kunstenaars verbeelden de lichtheid en de zwaarte, het leven en de dreiging van water. Er zijn installaties, video’s, fotografie en tekeningen te zien van Gerben Hermanus, Jorge Bakker, Willem Harbers, Aad Holkamp, Quinten Trentelman, Monique de Leeuw en Judith Koning. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is op 8 en 9 oktober te zien van 11.00 uur tot 17.00 uur in de watertoren van Alkmaar. Op 9 oktober vindt er om 15.00 uur een VTS, plaats georganiseerd vanuit de Noord-Holland Biënnale. VTS staat voor Visual Thinking Strategies en is een opkomende methode om te kijken naar kunst. De interpretaties van de bezoekers staan hierbij centraal, en zijn leidend in het gesprek.

In de schaduw van……

joris-laarman-2016-2068

een indrukwekkende tentoonstelling van Joris Laarman in het Groninger museum.
Genua 2016

Telecratie 2016

Groningen 2016

Rotterdam 2016

Edda 2016

De Edda is een aanduiding voor een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland, die zowel delen van de oude mythologische verhalen van Noordelijk Europa, als richtlijnen omtrent de poëtische overdracht ervan, bevatten.


Afdruk van een indruk 001

watertoren-alkmaar-quinten

Waar: tentoonstelling Aan gene zijde watertoren Alkmaar

wat: video Quinten Trentelman

Filmmuseum A’dam 2015

moving-moments-william-kentridge-2015-collage-compleet-30-x-20

Groningen 2015

groningen-stad-2015

Antwerpen 2015

moving-moments-jan-fabre-2015-01

museum Jan Cunen en de Pont 2015

oss-tilburg-2015-05

Forest 2015

forest-2015

Angstmanagement 2015

Open ateliers 2015

poster-opendag-witte-huis-2015

Antwerpen 2015

Geïnspireerd door

Geïnspireerd door: Beeldbewerking Aad Holkamp Een serie beeldbewerkingen van de personen die mij aangeraakt hebben met hun gedachten, muziek of beelden.

Kunstuitverkoop Witte Huis Schagen

 

Kunst uitverkoop door atelier opruiming

Kunst uitverkopen dat doe je niet zomaar maar als het atelier te vol wordt, moet je toch wat ruimte gaan creëren en dat doe je met een  atelier opruiming.           Contact:    Ed Broekhuizen          tel: 06.30480039       email: juned@multiweb.nl   depARTmentschagen.nl

Explosie van beelden bij “Werkatelier”Richter

           VISUELE IMPROVISATIE WERKATELIER RICHTER DEN HELDER JUNI 2013
Vanaf zaterdag 8 juni is bij “Werkatelier” Richter weer het nodige te beleven. Fotografen Ed Broekhuizen en Aad Holkamp zullen er elkaar treffen in een ware explosie van beelden. Beiden staan bekend om hun eigenzinnige benadering van de fotografie. Nu is ook hun manier van presenteren onderdeel van hun experimenten, met honderden foto’s uit hun archief vertellen zij de kijker een geïmproviseerd beeldverhaal, geïnspireerd door het heden, verleden, de omgeving en elkaar. De opening van deze expositie vindt plaats op zaterdag 8 juni om 16.00 uur in het bijzijn van beide fotografen. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De expositie duurt tot 29 juni en het “Werkatelier” vindt u op het Jutterspleintje 2a, maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.30 uur, website: www.richtereu.com

 

expo richter den helder

Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

 

Kunstmanifestatie Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

Drie kunstenaars tonen tijdens SchoK, hun multidisciplinaire kunstwerk ‘Picasso, geïnspireerde aarde’. De fotocollages van Aad Holkamp, soundscapes van Ed Broekhuizen en gedichten van Chris Duinmeijer verhalen in negen stappen over de impact van Pablo Picasso’s verblijf in Schoorl dat jaar. Het uitstapje van deze Spaanse kunstenaar zorgde niet alleen voor beroering aan de duinvoet maar markeerde ook het keerpunt in zijn carrière. De drie Schokdeelnemers exposeren hun Picasso-kunstwerk in de voormalige Rabobank, Heereweg 56 , 1871 EJ Schoorl. Daar worden op vrijdagavond 8 juni om 20.45 uur ook de gedichten voorgedragen met de soundscapes. Van het project ‘Picasso, geïnspireerde aarde’ stelde Aad Holkamp een boekje en een map samen. In het boekje, oplage vijftig stuks, de fotocollages en de gedichten met bijbehorende CD, waarmee de soundscapes en de poëzie beluisterd kunnen worden. De gesigneerde map, met een oplage van twintig exemplaren, bevat 9 dubbelprints van 30 bij 20 centimeter met CD. Picasso, geïnspireerde aarde met daad en denken zinkt bezieling in de aarde als geheugen, een plek die voortaan straalt en fluisterend geeft.

USA 2011, gelukkig hebben we de foto’s nog…..

voor meer foto’s klik hier: