Aad Holkamp » Moving Moments

Moving Moments

 

Moving Moments 2008

40 x 50 op (Geborsteld Aluminium zonder wit laag)

Fotograaf Aad Holkamp laat in zijn huidige werk een natuurlijke, haast onontkoombare ontwikkeling zien. Hij borduurt voort op wat hem fascineert, namelijk kunstenaars en hun kunstwerken. Het is hun inspiratie, vooral het onderbewuste element ervan, welke Holkamp op haar beurt hém weer inspireert. Dit onderwerp maakt het Holkamp mogelijk zich in te laten, bezig te zijn, zich onder te dompelen in een oneindige reeks van beelden die zichzelf voeden: inspiratie als indruk-afdruk-indruk-afdruk van kunst, kunstenaars en Holkamp zelf. In zijn serie Moving Moments zoemt hij in op kunstwerken die hem raken. Kunstwerken die hem inspireren, los van hun schepper, als Ding an Zich, worden op beeld vastlegt. Het fotograferen van het kunstwerk wordt in de serie Moving Moments door Holkamp tot een portretkunst gemaakt, waarbij de relatie tussen hem en het te fotograferen kunstwerk centraal komt te staan, en het is daar waar de kunst en kracht van zijn fotografie schuilt. Waar hij vorig jaar de serie kunstenaars portretten onder de titel Dubbelzinnig exposeerde, staat nu de enkelvoudige zinnigheid centraal, waarbij blijkt dat het beperken van een onderwerp niets te maken hoeft te hebben met verlies aan betekenis en kracht. Hij laat zien dat het begrenzen van het aantal beelden en betekenissen, door letterlijk dubbele afdrukken weg te laten, zeer wel tot de verbeelding van een verdieping van de kunstwerken zelf als een verdieping in zijn relatie tot die kunstwerken kan leiden. Bij zijn verdieping middels deze inperking, door het afbakenen van grenzen, gaat de betekenis en ervaring van de fotografische beelden bij de beschouwer rechtstreeks naar binnen toe, creëren zij een echo, een beeld. Indruk-afdruk-indruk-afdruk. Hij borduurt onuitputtelijk voort op zijn thema: de enorme kracht van ons onderbewustzijn. De illusie van de grote rol die het bewustzijn krijgt toegedicht in onze cultuur bij bijvoorbeeld het nemen van beslissingen, vormt nog altijd een drijvende rol in het werk van Hem.  Geïnspireerd door een kunstwerk lijkt hij in het lukraak tientallen digitale foto´s te schieten. Snelheid, beweging, perspectief, afstand en nabijheid. We vinden er de herkenbare elementen van zijn werk in terug: enscenering van toeval en intuïtie, ingekaderd door het onderwerp van zijn fotografische aandacht. Het onderwerp, onderbewustzijn en inspiratie, blijkt steeds meer voornamelijk een intuïtief gekozen uitgangspunt te zijn, welke hij steeds meer durft los te laten. Hij zelf word steeds zichtbaarder in zijn werk. Zijn kennis, ervaring en intuitie lijken steeds meer een verbond aan te gaan. Nader tot de kern geraken, de naakte waarheid ervan registreren. Hij lijkt te pellen, laag voor laag en steeds het resultaat van dit proces in de vorm van fotografie vast te leggen, verslag te doen.

Drs. Mi-Hyun Sook

Reageren?

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

Escape 3

mixed media laserprint / acryl  70 x 110 cm

Eindhoven

mixed media collage designweek Eindhoven 80 x 110 cm

Clara

Recycling oude portretten tot een collage

Londen 2017

Londen 2017 1

Ponti 2016

16 x A3 printen

Antwerpen 2016

Herfst

Expo Watertoren Alkmaar

Ondraaglijke lichtheid van water

 

De Noord-Holland Biënnale is een tweejaarlijkse manifestatie die kunst wil verbinden met de Noord-Hollandse samenleving. Dit jaar wordt op 8 en 9 oktober teruggekeken op de watersnood van 1916 waarbij vele delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan. Stichting ZOOK (Hedendaagse kunstprojecten op bijzondere locaties) sluit aan bij de Noord-Holland Biënnale met de presentatie van de groepstentoonstelling ‘De ondraaglijke lichtheid van water’ in de Clafis-Watertoren van Alkmaar. Zeven kunstenaars verbeelden de lichtheid en de zwaarte, het leven en de dreiging van water. Er zijn installaties, video’s, fotografie en tekeningen te zien van Gerben Hermanus, Jorge Bakker, Willem Harbers, Aad Holkamp, Quinten Trentelman, Monique de Leeuw en Judith Koning. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is op 8 en 9 oktober te zien van 11.00 uur tot 17.00 uur in de watertoren van Alkmaar. Op 9 oktober vindt er om 15.00 uur een VTS, plaats georganiseerd vanuit de Noord-Holland Biënnale. VTS staat voor Visual Thinking Strategies en is een opkomende methode om te kijken naar kunst. De interpretaties van de bezoekers staan hierbij centraal, en zijn leidend in het gesprek.

In de schaduw van……

joris-laarman-2016-2068

een indrukwekkende tentoonstelling van Joris Laarman in het Groninger museum.
Genua 2016

Telecratie 2016

Groningen 2016

Rotterdam 2016

Edda 2016

De Edda is een aanduiding voor een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland, die zowel delen van de oude mythologische verhalen van Noordelijk Europa, als richtlijnen omtrent de poëtische overdracht ervan, bevatten.


Afdruk van een indruk 001

watertoren-alkmaar-quinten

Waar: tentoonstelling Aan gene zijde watertoren Alkmaar

wat: video Quinten Trentelman

Filmmuseum A’dam 2015

moving-moments-william-kentridge-2015-collage-compleet-30-x-20

Groningen 2015

groningen-stad-2015

Antwerpen 2015

moving-moments-jan-fabre-2015-01

museum Jan Cunen en de Pont 2015

oss-tilburg-2015-05

Forest 2015

forest-2015

Angstmanagement 2015

Open ateliers 2015

poster-opendag-witte-huis-2015

Antwerpen 2015

Geïnspireerd door

Geïnspireerd door: Beeldbewerking Aad Holkamp Een serie beeldbewerkingen van de personen die mij aangeraakt hebben met hun gedachten, muziek of beelden.

Kunstuitverkoop Witte Huis Schagen

 

Kunst uitverkoop door atelier opruiming

Kunst uitverkopen dat doe je niet zomaar maar als het atelier te vol wordt, moet je toch wat ruimte gaan creëren en dat doe je met een  atelier opruiming.           Contact:    Ed Broekhuizen          tel: 06.30480039       email: juned@multiweb.nl   depARTmentschagen.nl

Explosie van beelden bij “Werkatelier”Richter

           VISUELE IMPROVISATIE WERKATELIER RICHTER DEN HELDER JUNI 2013
Vanaf zaterdag 8 juni is bij “Werkatelier” Richter weer het nodige te beleven. Fotografen Ed Broekhuizen en Aad Holkamp zullen er elkaar treffen in een ware explosie van beelden. Beiden staan bekend om hun eigenzinnige benadering van de fotografie. Nu is ook hun manier van presenteren onderdeel van hun experimenten, met honderden foto’s uit hun archief vertellen zij de kijker een geïmproviseerd beeldverhaal, geïnspireerd door het heden, verleden, de omgeving en elkaar. De opening van deze expositie vindt plaats op zaterdag 8 juni om 16.00 uur in het bijzijn van beide fotografen. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De expositie duurt tot 29 juni en het “Werkatelier” vindt u op het Jutterspleintje 2a, maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.30 uur, website: www.richtereu.com

 

expo richter den helder

Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

 

Kunstmanifestatie Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

Drie kunstenaars tonen tijdens SchoK, hun multidisciplinaire kunstwerk ‘Picasso, geïnspireerde aarde’. De fotocollages van Aad Holkamp, soundscapes van Ed Broekhuizen en gedichten van Chris Duinmeijer verhalen in negen stappen over de impact van Pablo Picasso’s verblijf in Schoorl dat jaar. Het uitstapje van deze Spaanse kunstenaar zorgde niet alleen voor beroering aan de duinvoet maar markeerde ook het keerpunt in zijn carrière. De drie Schokdeelnemers exposeren hun Picasso-kunstwerk in de voormalige Rabobank, Heereweg 56 , 1871 EJ Schoorl. Daar worden op vrijdagavond 8 juni om 20.45 uur ook de gedichten voorgedragen met de soundscapes. Van het project ‘Picasso, geïnspireerde aarde’ stelde Aad Holkamp een boekje en een map samen. In het boekje, oplage vijftig stuks, de fotocollages en de gedichten met bijbehorende CD, waarmee de soundscapes en de poëzie beluisterd kunnen worden. De gesigneerde map, met een oplage van twintig exemplaren, bevat 9 dubbelprints van 30 bij 20 centimeter met CD. Picasso, geïnspireerde aarde met daad en denken zinkt bezieling in de aarde als geheugen, een plek die voortaan straalt en fluisterend geeft.

USA 2011, gelukkig hebben we de foto’s nog…..

voor meer foto’s klik hier: