Aad Holkamp » Moving Moments Greetings

Moving Moments Greetings

Moving Moments

Greetings from the dark-side 2009

21 zwart wit  prints 15 x 21 met zegel en stempel

Holkamp borduurt onuitputtelijk voort op zijn thema: de enorme kracht van ons onderbewustzijn. De illusie van de grote rol die het bewustzijn krijgt toegedicht in onze cultuur bij bijvoorbeeld het nemen van beslissingen, vormt nog altijd een drijvende rol in het werk van Holkamp. De 21-delige serie postcards Moving Moments /echo / greetings from the dark-side laat dat onder andere zien in de werkwijze van Holkamp. Geïnspireerd door een kunstwerk lijkt hij in het lukraak tientallen digitale foto´s te schieten. Snelheid, beweging, perspectief, afstand en nabijheid. We vinden er de herkenbare elementen van Holkamp´s werk in terug: enscenering van toeval en intuïtie, ingekaderd door het onderwerp van zijn fotografische aandacht. Het onderwerp van Holkamp, onderbewustzijn en inspiratie, blijkt steeds meer voornamelijk een intuïtief gekozen uitgangspunt te zijn, welke hij steeds meer durft los te laten. Aad Holkamp zelf word steeds zichtbaarder in zijn werk. Zijn kennis, ervaring en intuïtie lijken steeds meer een verbond aan te gaan. Nader tot de kern geraken, de naakte waarheid ervan registreren. Holkamp lijkt te pellen, laag voor laag en steeds het resultaat van dit proces in de vorm van fotografie vast te leggen. Verslag te doen. Inderdaad: Greetings from the dark-side.
Veelal doet het ons op een latente manier onaangenaam voor, bang als we zijn voor leegte, voor the dark-side of emptiness, maar door het oog en de vormgeving aan de hand van de kunstenaar durven we te kijken. De vormgegeven leegte en de bewerking van duistere krochten wekken een vage herkenning. De tussenkomst van Holkamp heeft tegelijkertijd iets onbenoembaar troostend. De troost van melancholie. Inderdaad: greetings from the dark-side.

Wachtend op verdriet dat niet komt
Holkamp gebruikt regelmatig teksten bij zijn werk. In deze serie postcards worden koppen uit de Volkskrant verbonden aan een foto van een kunstwerk of een expositieruimte. One-liners, kleine statements die hem hebben geraakt. Waar hij iets mee heeft. Teksten als: Kloof tussen zelfbeeld en werkelijkheid, Kamer vol dromen van vreemden en Wachtend op verdriet dat niet komt. Zinnen die net als Holkamp´s foto´s in staat zijn werelden te ontsluiten, daar ze ruimte laten aan de verbeelding.
Zijn collage-achtige manier van samenstellen opent ook nu weer een werkelijkheid op zich. De teksten en de foto´s gaan een verbinding aan. .Niet als een puzzel, maar op het niveau waarop zowel een beeld op zich als een tekst op zich tekort zal schieten, vinden beide elkaar. Voorbij de grenzen van taal en het beeld wordt in de serie postcards een tussenruimte getoond. Een tussenruimte waar taal en beeld elkaar ontmoeten, een werkelijkheid die we kennen, maar niet altijd bereid zijn te willen erkennen. Inderdaad: Greetings from the dark-side.

 

Geef een reactie

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Escape 3

mixed media laserprint / acryl  70 x 110 cm

Eindhoven

mixed media collage designweek Eindhoven 80 x 110 cm

Clara

Recycling oude portretten tot een collage

Londen 2017

Londen 2017 1

Ponti 2016

16 x A3 printen

Antwerpen 2016

Herfst

Expo Watertoren Alkmaar

Ondraaglijke lichtheid van water

 

De Noord-Holland Biënnale is een tweejaarlijkse manifestatie die kunst wil verbinden met de Noord-Hollandse samenleving. Dit jaar wordt op 8 en 9 oktober teruggekeken op de watersnood van 1916 waarbij vele delen van Noord-Holland onder water kwamen te staan. Stichting ZOOK (Hedendaagse kunstprojecten op bijzondere locaties) sluit aan bij de Noord-Holland Biënnale met de presentatie van de groepstentoonstelling ‘De ondraaglijke lichtheid van water’ in de Clafis-Watertoren van Alkmaar. Zeven kunstenaars verbeelden de lichtheid en de zwaarte, het leven en de dreiging van water. Er zijn installaties, video’s, fotografie en tekeningen te zien van Gerben Hermanus, Jorge Bakker, Willem Harbers, Aad Holkamp, Quinten Trentelman, Monique de Leeuw en Judith Koning. De toegang is gratis.

De tentoonstelling is op 8 en 9 oktober te zien van 11.00 uur tot 17.00 uur in de watertoren van Alkmaar. Op 9 oktober vindt er om 15.00 uur een VTS, plaats georganiseerd vanuit de Noord-Holland Biënnale. VTS staat voor Visual Thinking Strategies en is een opkomende methode om te kijken naar kunst. De interpretaties van de bezoekers staan hierbij centraal, en zijn leidend in het gesprek.

In de schaduw van……

joris-laarman-2016-2068

een indrukwekkende tentoonstelling van Joris Laarman in het Groninger museum.
Genua 2016

Telecratie 2016

Groningen 2016

Rotterdam 2016

Edda 2016

De Edda is een aanduiding voor een verzameling literaire en mythologische werken uit het middeleeuwse IJsland, die zowel delen van de oude mythologische verhalen van Noordelijk Europa, als richtlijnen omtrent de poëtische overdracht ervan, bevatten.


Afdruk van een indruk 001

watertoren-alkmaar-quinten

Waar: tentoonstelling Aan gene zijde watertoren Alkmaar

wat: video Quinten Trentelman

Filmmuseum A’dam 2015

moving-moments-william-kentridge-2015-collage-compleet-30-x-20

Groningen 2015

groningen-stad-2015

Antwerpen 2015

moving-moments-jan-fabre-2015-01

museum Jan Cunen en de Pont 2015

oss-tilburg-2015-05

Forest 2015

forest-2015

Angstmanagement 2015

Open ateliers 2015

poster-opendag-witte-huis-2015

Antwerpen 2015

Geïnspireerd door

Geïnspireerd door: Beeldbewerking Aad Holkamp Een serie beeldbewerkingen van de personen die mij aangeraakt hebben met hun gedachten, muziek of beelden.

Kunstuitverkoop Witte Huis Schagen

 

Kunst uitverkoop door atelier opruiming

Kunst uitverkopen dat doe je niet zomaar maar als het atelier te vol wordt, moet je toch wat ruimte gaan creëren en dat doe je met een  atelier opruiming.           Contact:    Ed Broekhuizen          tel: 06.30480039       email: juned@multiweb.nl   depARTmentschagen.nl

Explosie van beelden bij “Werkatelier”Richter

           VISUELE IMPROVISATIE WERKATELIER RICHTER DEN HELDER JUNI 2013
Vanaf zaterdag 8 juni is bij “Werkatelier” Richter weer het nodige te beleven. Fotografen Ed Broekhuizen en Aad Holkamp zullen er elkaar treffen in een ware explosie van beelden. Beiden staan bekend om hun eigenzinnige benadering van de fotografie. Nu is ook hun manier van presenteren onderdeel van hun experimenten, met honderden foto’s uit hun archief vertellen zij de kijker een geïmproviseerd beeldverhaal, geïnspireerd door het heden, verleden, de omgeving en elkaar. De opening van deze expositie vindt plaats op zaterdag 8 juni om 16.00 uur in het bijzijn van beide fotografen. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. De expositie duurt tot 29 juni en het “Werkatelier” vindt u op het Jutterspleintje 2a, maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.30 uur, website: www.richtereu.com

 

expo richter den helder

Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

 

Kunstmanifestatie Schoorlse Kunsten: 8 t/m 10 juni 2012

Drie kunstenaars tonen tijdens SchoK, hun multidisciplinaire kunstwerk ‘Picasso, geïnspireerde aarde’. De fotocollages van Aad Holkamp, soundscapes van Ed Broekhuizen en gedichten van Chris Duinmeijer verhalen in negen stappen over de impact van Pablo Picasso’s verblijf in Schoorl dat jaar. Het uitstapje van deze Spaanse kunstenaar zorgde niet alleen voor beroering aan de duinvoet maar markeerde ook het keerpunt in zijn carrière. De drie Schokdeelnemers exposeren hun Picasso-kunstwerk in de voormalige Rabobank, Heereweg 56 , 1871 EJ Schoorl. Daar worden op vrijdagavond 8 juni om 20.45 uur ook de gedichten voorgedragen met de soundscapes. Van het project ‘Picasso, geïnspireerde aarde’ stelde Aad Holkamp een boekje en een map samen. In het boekje, oplage vijftig stuks, de fotocollages en de gedichten met bijbehorende CD, waarmee de soundscapes en de poëzie beluisterd kunnen worden. De gesigneerde map, met een oplage van twintig exemplaren, bevat 9 dubbelprints van 30 bij 20 centimeter met CD. Picasso, geïnspireerde aarde met daad en denken zinkt bezieling in de aarde als geheugen, een plek die voortaan straalt en fluisterend geeft.

USA 2011, gelukkig hebben we de foto’s nog…..

voor meer foto’s klik hier: